Fysiotherapie Utrecht

'Lichaam en geest, een onafscheidelijk duo'

Ieder mens heeft zijn eigen levensritme en -patroon. Allemaal gaan we op onze eigen manier om met ons lichaam en onze geest. Voelen we ons goed, dan betekent dit dat lichaam, geest en leefomgeving in balans zijn. Door omstandigheden kan die balans verstoord raken. Bijvoorbeeld door stress, op het werk of privé. Of door ziekte, een ongeluk of een traumatische ervaring. Vaak is zo’n verstoring een sluipend proces.

In principe trekt je lichaam aan de bel als er iets niet in orde is. Meestal herken je het signaal en reageer je hierop. Maar sta je voortdurend onder druk dan kan het gebeuren dat je de signalen van je lichaam niet altijd meer herkent en gaat negeren. Daar kunnen tal van klachten uit voortkomen, zoals hoofdpijn en klachten aan je nek, rug, bekken, maag/darm en buik.

De samenhang tussen lichamelijke klachten en geestelijke of emotionele invloeden is niet altijd direct duidelijk. Het zijn vaak de lichamelijke klachten die op de voorgrond staan. De oorzaak van gezondheidsklachten is soms niet eenvoudig aan te wijzen. Als er geen duidelijk lichamelijke oorzaak is, wordt er vaak al snel gedacht aan een psychisch probleem. Terwijl er toch duidelijk lichamelijke symptomen zijn.                                   In dit soort situaties kan je terecht bij mij in de praktijk.

OORZAAK VAN DE KLACHT

Oorzaken die verband kunnen houden met het ontstaan of voorbestaan van de klachten zijn bijvoorbeeld:

• Een grote werkdruk

Conflicten

Emotionele problemen

Verlies van dierbaren

Ernstige ziekteprocessen

Relatieproblemen

Terugkerende stressvolle situaties

Trauma’s (ongelukken)

 

Tijdens een behandeling ga ik je begeleiden zodat je de klachten en signalen van je lichaam beter gaat begrijpen. Bewustwording is hierbij heel belangrijk; leren voelen en ervaren wat er in je lijf gebeurt in verschillende situaties.                                       

De klachten worden in kaart gebracht en samen wordt bekeken hoe de klachten je leven belemmeren of verstoren. Door meer bewust contact te maken met het lichaam en de klachten, krijg je meer inzicht in de factoren die uw je klachten beïnvloeden. Vaak is het nodig om weer te leren ontspannen. Ook kan het nodig zijn om juist meer in beweging te komen. Samen wordt gezocht naar wat er nodig is, om meer balans in je leven te creëren, zodat de lichamelijke en psychische klachten beter handelbaar worden, kunnen verminderen of verdwijnen.

Fysiotherapie behandeling

Ik begeleid je in het herstellen van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid en tussen spanning en ontspanning. Afhankelijk van de hulpvraag, het gesprek en het onderzoek, worden de doelen van de behandeling bepaald en stellen we samen een therapieplan op. Met als doel dat je leert hoe je lichaam werkt en hoe je daar zelf invloed op hebt. Je leert je lijf te begrijpen en ik help je om een gezonde levensstijl te ontwikkelen en toe te passen. Hierbij kun je denken aan het veranderen van de factoren die de klacht in stand houden, toepassen van ontspanningsvaardigheden zoals mindfulness, verbeteren van ademhaling of adempatroon, verhogen van de algehele belastbaarheid en het aanvoelen en respecteren van lichamelijke en psychische grenzen.

Fysiotherapie Utrecht

Is bovenstaand verhaal herkenbaar?

Ik onderscheid me omdat ik oog heb voor de totale mens. De aandacht gaat niet alleen uit naar de ziekte, maar vooral naar de persoon en de manier waarop hij of zij de klachten ervaart. Ik kijk naar de verschillende lagen zowel fysiek, emotioneel als mentaal en de werking daarvan op de klachten. Hierdoor komt er inzicht in de klachten en de ontstaanswijze ervan. Van daaruit komt er een behandelplan. 

 Meer informatie over mij en mijn praktijk kun je vinden bij 'over mij'. Mijn contactgegevens zijn terug te vinden bij 'contact'.