Esther Ferwerda

“Ik wil zingen zoals vogels zingen, zonder erover na te denken wie er luistert en wat ze ervan vinden.”
- Rumi

Mijn inspiratie is mensen te begeleiden in hun proces meer bij zichzelf te komen en te ontdekken wie ze eigenlijk (in essentie!) zijn en ze te laten ervaren wat ze weerhoudt om dat te doen.

In 1988 heb ik mijn studie fysiotherapie afgerond. Na een aantal jaren in Duitsland gewerkt te hebben en in verschillende praktijken in Nederland, heb ik sinds 1998 mijn eigen praktijk voor fysiotherapie en craniosacraal therapie. Door de fijne samenwerking met Savita ontstond de praktijk Darpana. Na 22 jaar is het tijd om verder te gaan met mijn eigen praktijk, Praktijk Esther Ferwerda.
Ik heb verschillende opleidingen gevolgd, waaronder orthopedische geneeskunde (Cyriax), meridiaantherapie, zwangerschapsbegeleiding en babymassage.

In 1994 ben ik begonnen met de opleiding cranio sacraal therapie en ik ben sinds 2001 een gecertificeerd craniotherapeut. Door deze manier van werken kwam er nog meer verdieping van mijn behandelingen. Het werken op de verschillende lagen en de diepe ontspanning die daarbij optreedt, brengt je dichter bij wie je bent en geeft meer inzicht in je klachten en de oorzaak daarvan. De opleiding biodynamische craniosacraal therapie leerde mij nog meer de eenvoud en diepte te voelen van het craniosacrale ritme.
Om daar nog beter in te kunnen begeleiden volgde ik de training “ingangen tot spiritueel begeleiderschap” en “essentiecoaching” bij Lenne Gieles en familieopstellingen tijdens craniotherapie sessies.
Verdieping in het centrale zenuwstelsel kreeg ik door de cursus neurale systeem manipulaties (oa. voor behandeling van whiplash) volgens Jean Pierre Barral, het werk van Jan Bommerez en de nieuwe inzichten vanuit de polyvagaal theorie.                                                                                                                                         De polyvagaal theorie van Stephan Porges biedt inzicht in wat de impact is van traumatische gebeurtenissen op het autonome zenuwstelsel en hoe die veranderingen doorwerken in het dagelijks leven.

Ik laat me op het moment inspireren door Vera Helleman (emotie expertice centrum), Jan Bommerez ( Leren Loslaten) en Hannah Cuppen ( Liefdesbang, Liefdesroep). Ik heb met  Hannah Cuppen de Liefdesroep reis meegedaan in Peru. Deze reis heeft bijgedragen om meer en meer van binnen naar buiten te gaan leven.