Traumabehandeling

Hoe beter je het verleden kunt loslaten hoe meer kans je hebt op een toekomst…

Trauma is altijd een overweldigende gebeurtenis waarbij we niet kunnen vechten of vluchten. Trauma energie is eigenlijk vecht- en vluchtenergie die bevroren is. Maar die energie is niet weg. Op een bepaald moment wordt die getriggerd en begint ze overal tegenaan te duwen en dat geeft allerlei lichamelijke klachten.

Je hebt aan de ene kant een mechanisme dat je wilt behoeden voor pijn en aan de andere kant de ziel die zich wil uiten. Dat wat je bent wil expressie, dat wil tot bloei komen. Oude pijn kan ervoor zorgen dat je niet tot bloei komt. Dat is op zich al traumatisch, omdat je niet jezelf kunt uitdrukken zoals je eigenlijk wil.

Waarom traumabehandeling?

Trauma veroorzaakt een verstoring van je zenuwstelsel. Het maakt niet uit of het in één keer gebeurt of in meerdere keren. Als het niet veilig is gaat je lichaam in de overlevingsstand. Je zenuwstelsel heeft dan de volgende mogelijkheden: in de vechtstand (woede), in de vluchtstand (angst) en als dat niet meer lukt in de bevriesstand, je blijft fysiek aanwezig maar mentaal ga je uit verbinding, (dissociatie).

Als we niet meer kunnen vechten of vluchten zal de levensenergie worden bevroren. Het is deze bevroren energie waardoor we later klachten kunnen ontwikkelen zoals posttraumatische verschijnselen of lichamelijke klachten. Het geeft een onevenwichtigheid in je immuunsysteem.

Deze bevroren energie is in ons lichaam opgeslagen en voelt als levensbedreigend of het nu echt is of een herinnering. Ons brein maakt geen verschil tussen de werkelijkheid of wat we in ons hoofd halen. Je overlevingsmechanismes willen de deur niet openen want er zit pijn achter.

Hoe kunnen we hierin verandering brengen?

Belangrijk is dat je met het lichaam werkt. Praattherapie zorgt ervoor dat je dingen een plek kunt geven, maar lost niet op wat er in je lijf gebeurt.

Met het lichaam werken kan je helpen om de geblokkeerde energie los te laten. Iets wat is vast gaan zitten in je lichaam, wat eruit wil. Bijv. vechtenergie is energie die naar buiten wil en die wordt onderdrukt door bevriezing.

Meer over traumabehandeling

In je lichaam kan je dingen herstellen, je kan niet herstellen wat gebeurd is. Je moet leren lichaamsbewust te worden om zo er achter te komen waar de blokkade zit. Zodat iets wat vast zit weer kan gaan stromen en iets wat onder spanning staat weer kan ontspannen.

Daarom is het nodig om ook het zenuwstelsel te behandelen om dat weer in balans te brengen zodat je geen last meer hebt van het trauma. Op die manier kan je de gevolgen van het trauma uitschakelen.

Belangrijk is om minder vast te zitten aan een referentiepunt in het verleden. Trauma heeft ook te maken met dissociatie en niet willen voelen wat er in je lijf zit. Heel veel in je hoofd zitten kan ook het gevolg zijn van te veel pijn in je lijf. Veel mensen weten niet waar ze last van hebben. Er zijn zoveel elementen die ermee te maken hebben.

Voor welke klachten

 • nare herinneringen aan de gebeurtenis
 • herbelevingen (gevoel dat het steeds opnieuw gebeurt)
 • vermijden van zaken die met de gebeurtenis te maken hebben
 • sneller geïrriteerd/ kort lontje
 • concentratieproblemen
 • onverklaarbare lichamelijke klachten
 • slaapproblemen
 • angsten, paniek, je zorgen maken, onrust
 • stress, verhoogde alertheid/waakzaamheid
 • schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld
 • somberheid

Traumabehandeling Utrecht

Meer informatie over mij en mijn praktijk kun je vinden bij 'over mij'. Mijn contactgegevens zijn terug te vinden bij 'contact'.